V lavíne prišiel o život 39 ročný poľský skialpinista

04.02.2009 Prešov

Západné Tatry 4. februára (TASR) - Slovenské hory si vyžiadali prvú tohtoročnú obeť.
Je ňou 39 ročný poľský skialpinista, ktorého život vyhasol v lavíne v Západných Tatrách. Záchranári našli telo krátko pred polnocou v noci na dnešok.
Poľský skialpinista sa vybral v utorok 3. februára na túru smerom do Roháčskej doliny. Keď sa v dohodnutý čas nevrátil, manželka požiadala o pomoc Horskú záchrannú službu (HZS). Skupina záchranárov vyrazila do terénu o 21.30 hodine a spolu s nimi sa zapojili do pátrania aj dobrovoľní členovia HZS.
V Roháčskej doline našli pravdepodobnú stopu, ktorá ich doviedla pod I. Roháčske pleso, kde spozorovali lavíny spod Zeleného. Čelo lavíny bolo v plese. Napriek riziku pádu ďalšej lavíny, podarilo sa záchranárom uvoľniť zasypaného muža, ale už bez známok života.
Pol hodiny pred polnocou začali transportovať telo z miesta tragédie. Záchranná akcia sa skončila nadránom o 2.30 hodine.
Viac šťastia mal počas uplynulého víkendu 48 ročný slovenský horolezec, ktorého prisypala lavína vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách. Jeho volanie o pomoc počuli turisti, ktorí informovali HZS. Muž skončil v popradskej nemocnice len mierne podchladený.
 

Vyberte región